Calliope Tsoupaki

Biografie

Biografie

Calliope Tsoupaki (Piraeus, Griekenland, 1963) maakt muziek die tijdloos aandoet. Haar streven is de essentie zo eenvoudig en helder mogelijk uit te drukken. Ze gebruikt in haar composities elementen uit oude én hedendaagse muziek en de muziek van Griekenland en het Midden-Oosten. Ze combineert die vakkundig tot een volkomen eigen muzikaal idioom.
Haar muziek wordt geprezen om het melodische karakter, het warme geluid en de emotionele kwaliteit. Tot op heden bestaat haar oeuvre uit meer dan 100 werken voor diverse instrumentaties en instrumenten uit verschillende culturen (qanun, ney, kemençe, hurdy gurdy, vielle, viola da gamba, panfluit) van solo- tot orkestwerken, koormuziek, dans, theater, opera en multisensorische projecten.

  • Holland Festival edities 2018, 2015, 2014, 2010 en 2008
  • 2018 Guest Composer tijdens internationaal “Young Composers Meeting” in Apeldoorn
  • 2015 en 2006 Jurylid International Gaudeamus Music Week
  • 2001 Composer in residence Sweelinck Conservatorium Amsterdam
  • 1998 Composer in residence IEMA Centre Contemporary Music Athens
  • 1997 Nominatie NPS Cultuurprijs
  • 1996 Sappho’s Tears nominatie International Rostrum of composers (Unesco)

is een van de meest gezichtsbepalende componisten van het Nederlandse muziekleven, en werkt samen met o.a. Pierre Audi, Markus Stenz, Erik Bosgraaf, Paul Koek, Jordi Savall, Kees Boeke, Frances-Marie Uitti, Bruce Dickey, en met ensembles als de Metropole Orkest, Radio Filharmomisch Orkest, Nederlands Bachvereniging, Nederlands Blazers Ensemble, Ensemble Tetraktys, Neue Vocalisten Stuttgart, Asko|Schönberg Ensemble, Nieuw Amsterdams Peil, Ergon Ensemble en Moscow Contemporary Music Ensemble.

Daverende successen waren haar opera’s Fortress Europe and Mariken in de tuin der lusten (nominatie Matthijs Vermeulenprijs 2017), de Lukas Passie, de zangcyclus Face of Lovevoor zangeres Nena Venetsanou, het oratorium Oidipous (nominatie Matthijs Vermeulen Prijs 2014), Narcissus (spel voor muziek en geuren ) Maria voor het Nederlands Blazers Ensemble, de kameropera’s Dark (over Jeanne d’Arc, libretto Edzard Mik) en Vita Nova (gebaseerd op Dante’s gelijknamige boek) en het strijkkwartet drieluik Triptychon opgenomen op CD door het DoelenKwartet (eervolle vermelding door de vereniging van Griekse theater- en muziekrecensenten in samenwerking met de stichting voor cultuur, sport en jeugd van de gemeente Athene). Ga voor meer van haar werken naar Belangrijke werken.

Calliope Tsoupaki’s muziek wordt uitgegeven door DONEMUS, en uitgevoerd op hedendaagse muziekfestivals (Holland Festival, Focus Festival NY, November Music, Gaudeamus), in grote concertzalen als Carnegie Hall en Alice Tully Hall in New York, Concertgebouw in Amsterdam, Koninklijk Theater Carré, Megaron in Athene, Muziekgebouw aan het IJ en de Stadsschouwburg in Amsterdam. De meeste werken zijn verkrijgbaar op cd en DVD.

Haar opera Fortress Europe (Opera Trionfo, Asko | Schönberg Ensemble en Nederlands Studentenkamerkoor) gaat over een van de belangrijkste onderwerpen van onze tijd: de vluchtelingencrisis. De wereldpremière vond plaats in Amsterdam op 20 – 03 -2017 tijdens het Opera Forward Festival 2017.

In 2015 ging haar opera Mariken in de Tuin der Lusten (Opera2day & Asko Schönberg Ensemble) gebaseerd op een late middeleeuwse Nederlandse tekst in première in Amsterdam, en na een ongekend aantal uitvoeringen in Nederland, kreeg dit werk lovende recensies.

Haar twee recente dubbelconcerto’s, TRAGOUDI voor Eric Vloeimans, trompet en Kinan Azmeh, klarinet en het Metropole Orkest, (première Koninklijk Theater Carré – Holland Festival 2018) en SALTO DI SAFFO, voor Erik Bosgraaf, blokfluit en Matthijs Koene, panfluit en het Radio Filharmonisch Orkest (première Concertgebouw – NTR ZaterdagMatinee oktober 2018), zijn heel enthousiast ontvangen en kregen respectievelijk vier sterren in het Parool en vijf sterren in NRC.

Voor het festival November Music schreef Calliope het Bosch Requiem 2019 genaamd Liknon. Op dit moment schrijft ze een nieuw requiem voor het kamerkoor Ad Parnassum; dit Byzantijnse requiem zal op 1 november 2020 in première gaan in de Abdij Koningshoeven.

Calliope woont sinds 1988 in Nederland en is als compositiedocent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Calliope werd door een onafhankelijke jury unaniem gekozen en op 25 november 2018 benoemd tot “Componist des Vaderlands” voor de komende twee jaar.